ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ

(Θεία Λειτουργία Μεγάλης Δευτέρας Εσπέρα)

Τmegali tritiη Μεγάλη Τρίτη επιτελούμε ανάμνηση:

Πρώτον, της παραβολής των δέκα Παρθένων, καλούμενοι έτσι και εμείς να υποδεχθούμε τον Χριστό με τις λαμπάδες αναμμένες των δικών μας αρετών (ιδιαιτέρως της ελεημοσύνης) και

δεύτερον, της παραβολής των Ταλάντων καλούμενοι και εμείς ν' αυξήσουμε τα χαρίσματα, τα ταλέντα θα λέγαμε απλά, που έχει ο καθένας μας και τα οποία μας έχει χαρίσει-προικίσει ο Θεός.

Τ' ανωτέρω μας τα θυμίζει η Εκκλησία μας με τους ύμνους της ημέρας, διότι ο Χριστός θα έλθει αιφνίδια-ξαφνικά είτε, ειδικά για μας, τη στιγμή του θανάτου μας, είτε, γενικά για όλους, στη Δευτέρα Παρουσία Του. Και τότε θα μας ζητήσει να Του παρουσιάσουμε την πρόοδο μας, έστω και την πιο μικρή, (στην παραβολή των Ταλάντων καταδίκασε τον τρίτο δούλο, διότι δεν παρουσίασε αύξηση του ενός ταλάντου που του είχε δοθεί - παρ' ότι, σύμφωνα με τους Πατέρες, αυτός κατά τα άλλα τηρούσε το Νόμο ήταν δηλαδή πιστός άνθρωπος).

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τις πέντε μωρές παρθένες, οι όποιες έχασαν τον Παράδεισο παρά τη «θρησκευτικότητα» τους... Αυτό σημαίνει ότι η απλή εκτέλεση των καθηκόντων μας χωρίς βαθύτερη βίωση της πίστεως μας ή η «ενεργοποίηση» της θρησκευτικότητας μας ορισμένες μόνο ώρες το χρόνο, ενδεχομένως να μην θεωρηθούν αρκετά, για να προσελκύουν το έλεος του Κυρίου και τη χάρη Του.

 

Τσαγκάρης Παναγιώτης (θεολόγος)


Ακολουθήστε μας!

facebook logo 0  youtube 

Translate this webpage!

elbgdanlenfifrdehugaitlvltnoplptrosressv

Τελευταία ενημέρωση δικτυακού τόπου:

  • Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022, 08:31:54.