Οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μια εκπαιδευτική εκδρομή στο Κάστρο Μυτιλήνης, στις 24 Απριλίου 2024, στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας. Περιηγήθηκαν στον χώρο του Κάστρου και ενημερώθηκαν για την ιστορία του, νιώθοντας περηφάνια όταν πληροφορήθηκαν ότι είναι το τρίτο μεγαλύτερο κάστρο της Μεσογείου και το μεγαλύτερο της Ελλάδας, καλύπτοντας μια έκταση 60 στρεμμάτων. Ξεναγήθηκαν και στα τρία μέρη του Κάστρου, το άνω, το μεσαίο και το κάτω:
Το Άνω Κάστρο περιλαμβάνει το νότιο και δυτικό μέρος. Εδώ βρίσκεται η Κεντρική Δυτική Πύλη, ο Πύργος της Βασιλοπούλας με το οικόσημο των Γατελούζων και τα ερείπια του Οθωμανικού τεμένους Κουλέ Τζαμί το οποίο χτίστηκε πάνω σε χριστιανικό ναό του Αγίου Ιωάννη που χρονολογείται από την Περίοδο των Γατελούζων
Στο Μεσαίο Κάστρο στα δυτικά της πύλης των Γατελούζων, που χρονολογείται από το 1373 σύμφωνα με την κτιτορική επιγραφή, υπάρχει η οθωμανική πύλη Ορτά Καπού. Σώζονται τα κτήρια οθωμανικής περιόδου: Πυριτιδαποθήκη, μουσουλμανικό ιεροσπουδαστήριο (Μεντρεσές), Μπεκτασικός Τεκές, Στρατιωτικό Νοσοκομείο-Φυλακές, Χαμάμ και Κρήνη. Υπάρχει ακόμη και υπόγεια δεξαμενή (κινστέρνα) με δυνατότητα αποθήκευσης 400 κυβικών νερού.
Το Κάτω Κάστρο τέλος, βρίσκεται στη βόρεια πλευρά και περιλαμβάνει τα οχυρωματικά έργα του Ιμπραήμ Χάν το 1644 στην Επάνω Σκάλα (βόρειο Λιμάνι). Το 1960 υπήρχε διπλή οθωμανική πύλη η οποία γκρεμίστηκε. Στην περιοχή υπάρχει οθωμανικό χαμάμ, οθωμανική κρήνη, το εξωκκλήσι της Παναγιάς Γαλούσας και κατοικίες οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για την εγκατάσταση Ελλήνων προσφύγων από τη Μικρά Ασία.