Κυριακή του Πάσχα

(Θεία Λειτουργία Μεγάλου Σάββατου πρωί και μεσάνυχτα)

kuriaki tou pasxaΤο Μεγάλο Σάββατο το πρωί γίνεται ο Εσπερινός του απογεύματος, δηλαδή της Κυριακής του Πάσχα, μαζί με τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Έχει αναστάσιμο χαρακτήρα και ο λαός την ονομάζει «πρώτη Ανάσταση». Ακούγεται το «Ανάστα ο Θεός κρίνον την γην…» και το εκκλησίασμα, ο λαός συμμετέχει ενεργά κάνοντας πολύ μεγάλο θόρυβο και υποδηλώνοντας έτσι ότι όλος ο κόσμος περιμένει με μεγάλη ανυπομονησία να αναστηθεί ο Χριστός για να δώσει έτσι τέλος στην κυριαρχία του θανάτου. Είναι πάρα πολύ ωραία ακολουθία, λόγω της κοσμοσωτηρίου εορτής του ΠΑΣΧΑ.

Το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ-Κυριακή του Πάσχα πλέον, γιορτάζουμε πανηγυρικά την Ανάσταση του Χριστού διότι :

«Πριν απ΄ την Ανάσταση του Χριστού ο θάνατος ήταν φοβερός στον άνθρωπο. Μετά την Ανάσταση του Χριστού ο άνθρωπος είναι φοβερός στο θάνατο. Αφού νίκησε το θάνατο ο Αναστάς Ιησούς τον καταφρονούν θαρραλέα και οι μαθητές Του. Ανάμεσα στους μάρτυρες μικρά παιδιά και τρυφερές παρθένες τον περιγελούν. Αυτή είναι του Αναστάντος Δεσπότου η δωρεά. Τούτο είναι το προνόμιο της Αναστάσεως.

Ανέστη ο Χριστός και νεκρώθηκε ο θάνατος.

Ανέστη ο Χριστός και καταργήθηκε η φθορά.

Ανέστη ο Χριστός και ανέτειλε η αθανασία.

Ανέστη ο Χριστός και ξανάνοιξε ο Παράδεισος.

Πέφτουμε σα θνητοί και ανασταινόμαστε αθάνατοι.

Κλεινόμαστε στη σκοτεινή φυλακή του τάφου, μα μας ζωογονεί το Φως της Αναστάσεως του Χριστού.

Περιμένουμε το θάνατο, μα προσδοκούμε την αθάνατη ζωή, που μας έδωσε η Ανάσταση του Σωτήρος.» [Ηλίας Μηνιάιτης(1669-1714), Επίσκοπος Κερνίτσης και Καλαβρύτων]

Παναγιώτης Τσακάρης (θεολόγος)